Projekt Hippokrates blir till

Projekt Hippokrates blir till

Odlingsåret 2020 sattes en del av potatisen mot en södervägg. Ingen jord fanns att tillgå mer än de jordkocklor som krävts upp och lagts upp och ner över potatisen. Vattning skedde sedan vid tre tillfällen under sommaren. Av de sju sättpotatisar av sorten Asterix som sattes så kunde sedan en fin skörd grävas upp i mitten av oktobermånad. Skörden var både riklig men innehöll potatisar som var stora. Dessutom fanns det potatisfrön på plantorna.

Potatisskörden var fantastisk, varför så stora och riklig mängd?

Viskande fågeln:

– Det var vattningen som gjorde den mängden. Hade du vattnat mer så hade potatisen blivit fler. Hade du vattnat mindre så hade potatisen blivit färre. Storleken vittnar om växtkraft. Den är vital och har mycket kraft att arbeta utifrån.

De potatisar som är stora kan du spara som sättpotatisar till nästa år. Lägg dem i en papperspåse som du förvarar i ett rum som är svalt- ca 3 plusgrader.

Sätt dem sedan i jorden runt mars/april när den är samarbetsvillig och delbar för nedsättning. Ta potatisar som är stora och rejäla när du sätter potatis. Då blir det växtkraft i avkommorna.

-Potatisfröna från samma skörd vad gör jag med dem?

-Ja dem sätter du i en jord som är helt ny i vår. De ska förvaras på samma sätt som potatisen. De ska förvaras i en påse i ett rum som är mörkt och håller ca 3 grader.

Sätt dem sedan i ett tråg med ny jord. Välj de som är stora och kraftiga i din sådd. Mata sedan jorden noga med kärlek och omtanke. Vattna ej mer än till våren. Du sätter dem i jorden vid majmånad när risken för frost är över.

Samla sen din erfarenhet av dessa frön i en dokumentation så du kan följa utvecklingen av fröna.

På det viset så inleddes ett projekt som döptes till ”Projekt Hipppokrates”. Det bestämdes att en helt ny potatissort skulle tas fram som skulle få namnet Hippokrates efter läkekonstens fader.

Tanken är att du ska kunna följa det projektet och våra försök att ta fram en ny potatis här på sidan. En potatis som är grundad på en potatis som är vital med mycket växtkraft. Där den största potatisen vägde 810 gram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *