En jordfabrik till vårens odlingar…

En jordfabrik till vårens odlingar…

Ett fint kretslopp av naturligt material blir det om man tar tillvara på tex matrester och låter dessa bli till jord igen och en fin grund för vårens planteringar och odlingar.

Här är ett tips på hur du skapar din egen jordfabrik:

Samla matrester i kärl med lock, tex. plastlådor som affärerna har till lösgodis. Fyll godislådan tills den är full. Lägg några matskedar med gammal jord när du fyller den. Det är viktigt för nedbrytningen. Låt lådan sedan den blivit fyllld stå med locket på i fjorton dagar. Häll därefter i en större tunna med tätslutande lock eller gräv ner den direkt i landet där du ska odla.

När den stora plastlådan är full med matrester, så häller du i 1 dl benmjöl, 1 dl biokol, organiskt material och 7 maskar i varje pallkrage. Häller du det i en större tunna så förvarar sedan lådan i mörker om den är genomskinlig. Sen har du fin jord till våren att plantera i.

Ett alternativ till att sopbilen kommer och hämtar ditt matavfall.

You may also like

Du är trädgårdsmästaren i ditt liv

Du är trädgårdsmästaren i ditt liv

-Vill du veta vem du är så se på dina handlingar. Du vattnar- vill ge liv. Du sår- vill visa...

Back to Top